Home » Publicaties » Bier van Hier: 300 jaar brouwerijen in het Land van Dendermonde

Bier van Hier: 300 jaar brouwerijen in het Land van Dendermonde

Op 1 december 2017 verscheen het boek ‘Bier van hier. 300 jaar brouwerijen in het Land van Dendermonde’. Erfgoedcel Land van Dendermonde sloeg hiervoor de handen in elkaar met auteur André Delcart, specialist in voeding en streekproducten. Het idee voor de publicatie ontstond tijdens één van de Tournées Volkscafé. Vier jaar na elkaar konden liefhebbers met een bus typische volkscafés bezoeken om er een streekspecialiteit of lokale bieren te proeven. Toen ontstond het idee om iets meer te doen rond al het bier dat deze regio te bieden heeft.

André Delcart deed drie jaar lang allerhande opzoekwerk bij heemkringen uit de streek, archieven en privé-verzamelingen. “De zoektocht bracht me uiteindelijk tot de jaren 1800”, zegt hij. “In Buggenhout alleen al waren er twintig verschillende brouwerijen. Niet zoals we die nu kennen, maar boeren die voor de buren in de straat bier brouwden. Uiteindelijk is de teller in het boek geëindigd op meer dan 150 brouwerijen. Ik ben zelf geschrokken van het aantal.”

Het boek ‘Bier van Hier’ telt 120 bladzijden bevat een lijst van de getraceerde brouwerijen per deelgemeente gebaseerd op lokale onderzoeken en publicaties, aangevuld met informatie van plaatsbezoeken en gesprekken met experts of telgen van brouwersfamilies. Er is veel aandacht voor de geschiedenis en productie van het bier, met een aparte beschrijving per brouwerij samen met nooit eerder gepubliceerde illustraties, etiketten en ander rijk beeldmateriaal.. Nieuwsgierig naar de geschiedenis van de meer dan 150 brouwerijen in de regio?

Benieuwd? Download hier het volledige boek!

Comments are closed.