Home » Bedrijfscollecties » De collectie van de Nationale Loterij: van archief naar kunstverzameling

De collectie van de Nationale Loterij: van archief naar kunstverzameling

In het nieuwe nummer van het kunsttijdschrift OKV (2015, nr. 1) is een interessant themadossier gewijd aan de collectie van de Nationale Loterij. De Nationale Loterij kreeg vanaf 1992 meer aandacht voor haar eigen erfgoed en de lange geschiedenis van het spel, ook waar die een weerslag had gekregen in de kunst.

De Nationale Loterij, die vorig jaar zijn 80ste verjaardag vierde, bezit een opmerkelijke erfgoedcollectie, die sterk verbonden is met de identiteit en de activiteit van het bedrijf. De verzameling omvat onder meer foto’s, loterijbiljetten, affiches en apparatuur die werd gebruikt voor de trekkingen. In de voorbije decennia werd dit ‘bedrijfsarchief’ uitgebreid met een belangrijke verzameling kunstwerken rond het thema ‘kansspelen’.

© Nationale Loterij

© Nationale Loterij

Al van in de oudheid werden kansspelen afgebeeld in de kunst, met een bijzondere rol voor de godin Fortuna. De collectie omvat verder kunstwerken waarin het dobbelspel of het kaartspel centraal staat, waaronder het topwerk ‘Kaartspelers in een herberg’ van David Teniers. Ook bordspelen komen aan bod, zoals in een 17de-eeuws schilderij met een triktrakspelend gezelschap in een Antwerps interieur.

In de loop der jaren heeft de Nationale Loterij ook een aantal markante spelmeubels kunnen verwerven, zoals een luxueus draairad in ebbenhout (17de eeuw) en een imposante Venetiaanse speltafel (18de eeuw), en een 19de-eeuwse ‘Mat de cocagne’, die op vele kermissen stond. Vanaf het einde van de 19de eeuw kwamen echte gokautomaten op de markt, waarvan de Nationale Loterij een vijftigtal exemplaren bezit.

De Nationale Loterij heeft de voorbije tachtig jaar ook heel wat opdrachten gegeven aan hedendaagse kunstenaars voor het ontwerpen van propagandamateriaal. Affiche-expert Karl Scheerlinck wijdt in het OKV-dossier een apart artikel aan de affiches uit de collectie van de Nationale Loterij.

Meer informatie over de collectie van de Nationale Loterij is te vinden op www.loterijmuseum.be.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *