Home » Bedrijfsarchieven » Archiefbeheer van bouwbedrijven

Archiefbeheer van bouwbedrijven

Van belangrijke bouw- en infrastructuurwerken zindert de naam van de architect of ingenieur vaak na. Nochtans hebben ook aannemers en bouwbedrijven een aanzienlijke invloed op de gebouwde omgeving. Om hun rol te benadrukken, zet het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) in op een inhaalbeweging voor het erfgoed van het bouwbedrijf. Hiermee wil het VAi historisch onderzoek naar de geschiedenis van Belgische bouwbedrijven stimuleren, het publiek bewust maken van de impact van bouwbedrijven en de bedrijven inspireren om zelf aan de slag te gaan met hun geschiedenis en erfgoed.

Een webdossier van VAi bundelt aanknopingspunten naar bronnenmateriaal over bouwbedrijven en werven. De adviespagina’s geven interessante tips aan bouwbedrijven om een werking op te zetten rond hun archief. En op de tentoonstelling Werf!, in het najaar van 2017 in de Permeke bibliotheek in Antwerpen, kon het publiek zich vergapen aan imposante werffoto’s die een unieke blik boden op de bouwwerven van bekende en minder bekende Antwerpse gebouwen uit de twintigste eeuw.

Een mooi voorbeeld waarbij de waardering van bouwerfgoed en historisch onderzoek hand in hand gaan is het werk van Jelena Dobbels aan de VUB. Zij focust op de professionele organisatie van algemene aannemers in België van 1870 tot 1970 en de archieven die hierover zijn bewaard. Eén van de archieven die aan bod komen, is dat van Entreprises Louis De Waele. Het wordt nog steeds bewaard binnen het bedrijf en bevat een schat aan informatie over het bouwwezen in België.

Comments are closed.