Home » Erfgoed in productie: het ‘bompa-bureauke’ van Dox

Erfgoed in productie: het ‘bompa-bureauke’ van Dox

Dox in Lier begon 5 generaties geleden als meubelfabrikant en heeft zich gaandeweg gespecialiseerd in volledige projectinrichting. De kans is groot dat je in je schooltijd aan een lessenaar van Dox hebt gezeten of met hun didactisch materiaal aan de slag bent geweest, want het bedrijf is al lang een bevoorrechte partner voor de inrichting van scholen. Vandaag realiseren ze ook inrichting op maat voor architecten, bedrijven en particulieren.

Jozef ‘bompa’ Dox, grootvader van huidig zaakvoerder Inge Nuyens, is hierbij het grote voorbeeld. Hij is één van de meubelfabrikanten die in de jaren 50 wilde werken aan meubilair op school dat niet alleen praktisch was, maar ook mooi, aangepast aan de leeftijd van de kinderen én didactisch. De generatie ontwerpers die rond deze periode met onderwijs bezig was, kent het grote pubiek als ‘stoelontwerpers’: Ray en Charles Eames, Jean Prouvé, en later Verner Panton. Het is een beweging die niet meer zou stoppen en tot op vandaag het ‘vak’ ontwerpen ook ten dienste stelt van publieksprojecten zoals voor het onderwijs.

Bompa Dox ontwierp bijzondere meubelen: zo kwam hij op het idee voor een eerste ‘interactieve’ bordwand en ontwierp hij tafeltjes voor het lager onderwijs waarin een schildersezel verstopt zit, omdat je wel groot wil worden maar niet zonder te leren schilderen. De schetsen, tekeningen, mallen en ontwerpen die door de generaties Dox gemaakt werden, koestert het bedrijf in zijn archief. Trots op het verleden, maar ook als een schat van inspiratie voor nieuwe ontwerpen. Een absolute topper is bijvoorbeeld dit elegant schrijfbureautje ontworpen door Jozef Dox in 1950 voor kleuterleidsters.

Geïnspireerd door de schetsen heeft DOX dit bureautje opnieuw uitgebracht, maar met een hedendaagse toets. Gemaakt door eigen vakmensen in het atelier, maar nu afgewerkt met milieuvriendelijke lijm en watergedragen vernis. Het compact formaat is ideaal in een tijd waarin mensen, na massa’s machines op een grote bureautafel, terugbuigen op een gezellige werkplek met een kleine tablet of notebook. Zo combineert DOX, met een knipoog naar de eigen geschiedenis, zijn bedrijfserfgoed met gezond verstand en nieuwe trends. Het nieuwe meubel werd naar zijn ontwerper vernoemt: ‘bompa-bureau‘. En de klant? Die weet het verhaal achter het bureautje op prijs te stellen!

Comments are closed.