Home » Bedrijfsgeschiedenis » Studiedag Stichting Bedrijfsgeschiedenis gericht op het erfgoed van retail

Studiedag Stichting Bedrijfsgeschiedenis gericht op het erfgoed van retail

Op 8 december organiseert de Nederlandse Stichting Bedrijfsgeschiedenis (SBG) een studiemiddag over de problematiek rond ‘Nederlandse retail in transitie’ vanuit een bedrijfshistorisch perspectief.

Want er is nogal wat aan de hand in het Nederlandse retail landschap. Grote spelers zoals V&D verdwijnen, nieuwe spelers zoals Hudson’s Bay springen als paddestoelen uit de grond, terwijl de Bijenkorf zich door nieuwe strategieën tamelijk goed weet te handhaven. En dit alles terwijl de consumenten steeds vaker hun weg weten te vinden naar internetwinkels en winkelstraten leeg komen te staan.

 Philippe Hondelink (lid-SBG) zal spreken over zijn studie naar de opkomst en teloorgang van de V&D. Dit was de grootste nederlandse warenhuisketen, opgericht in 1887 en failliet gegaan in 2015. Oud-CFO Bijenkorf, CEO Hema en CEO V&D John van Nuenen zal er vervolgens spreken vanuit zijn jarenlange ervaring in de Nederlandse retail sector en historicus Wilbert Schreurs geeft een presentatie over zijn nog te verschijnen studie over Thuiswinkel.org, een geschiedenis van de Nederlandse e-commerce. Tot slot toont Archivaris Mirjam Schaap ons intussen enkele bijzondere stukken uit het historische V&D archief.

Locatie
De middag vindt plaats in het Stadsarchief Amsterdam. Het stadsarchief is gelegen in het prachtige gebouw De Bazel (naar zijn ontwerper Karel de Bazel) waar oorspronkelijk de Nederlandsche Handelsmaatschappij en later ABN gevestigd was. Onder de vijftig kilometer archiefmateriaal dat het Stadsarchief beheert zit ook het V&D archief. De Bazel is met het OV uitstekend bereikbaar.

Programma
14:00 – 14:30 Koffie en thee in het Stadsarchief Café De Bazel
14:30 Verplaatsen naar Het Bodenplein op de tweede verdieping via het centrale trappenhuis
14:40 Korte inleiding door de voorzitten van SBG
14:45 – 15:15 Philippe Hondelink over V&D
15:15 – 15:45 Mirjam Schaap toont bijzondere archiefstukken van V&D
15:45 – 16:00 Wilbert Schreurs over e-commerce
16:00 – 16:30 John Van Nuenen over zijn ervaringen als CEO van V&D & Bijenkorf
16:30 – 17:00 Vragen en discussie
17:00 Borrel op het Bodenplein

Deelname
Voor deelname dient u zich aan te melden bij Joep Schenk via j.schenk@uu.nl

Comments are closed.