Home » Bedrijfsarchieven » Technische primeur op basis van archieven: de akoestische pijlers van CDM

Technische primeur op basis van archieven: de akoestische pijlers van CDM

CDM is een hooggespecialiseerd bedrijf dat de bouw- en industriële sector bijstaat met isolatieoplossingen voor geluid en trillingen. De ingenieurs van CDM zoeken naar de beste oplossingen om de invloed van trillingen en geluid te beperken in werk- en woonomgeving. Zeker in steden wordt dit steeds relevanter aangezien infrastructuur, wonen, zorg en werken er dichter op elkaar komt te zitten. Eén van de oplossingen die CDM biedt om de invloed van trillingen en geluid bij gebouwen te minimaliseren, zijn de zogenaamde ‘Olifantenpoten’. Het is een soort elastische laag in de fundering van bouwconstructies die omgevingsgeluid en -trillingen minimaliseert. Zo worden bijvoorbeeld de trillingen van spoorwegverkeer geneutraliseerd.

Om hun projectportfolio te versterken, dook CDM in de geschiedenis van het bedrijf. Daarbij deed het een interessante ontdekking. Pronouvo, de voorloper van het huidige CDM, bedacht in 1964 een handige oplossing voor Léon Stynen, de architect van deSingel. DeSingel in Antwerpen is, met zijn twee concertzalen, een gebouw met uitzonderlijke akoestische vereisten en om daaraan tegemoet te komen moeten omgevingstrillingen en -geluid zo veel mogelijk geneutraliseerd worden.  Het gebouw licht naast een spoorweg en de drukke Antwerpse Ring Door het gebouw op trillingsdempende steunen te plaatsen, die geluiden van buitenaf dempen, blijft de akoestische vervuiling zoveel mogelijk beperkt. Tot vandaag kan het publiek in de Rode en Blauwe Zaal nog steeds genieten van voorstellingen zonder geluid van buitenaf.

deSingel, zicht brug Jan Van Rijswijcklaan, foto Eline Ros

Het gebruik van de akoestische pijlers, door de gebruikers van deSingel ‘Olifantenpoten’ genoemd, was een technische primeur voor Europa. Door het plannenarchief van deSingel te raadplegen toonde CDM aan dat deSingel de naam van “1st building on isolators” toekomt, één jaar eerder dan Albany Court in Londen. Aan de hand van de verworven informatie maakte CDM een projectfiche voor hun online projectportfolio, dat nu teruggaat tot 1964. Dankzij hun zoektocht in de archieven kan CDM met recht aanspraak maken op de realisatie van het eerste Europese gebouw op akoestische pijlers. Een zeer mooie referentie die dankzij archiefonderzoek aan het licht kwam.

Wil je meer weten over erfgoed van bouwbedrijven? Neem dan een kijkje op de website van het CVAa.

(Centrum Vlaamse Architectuurarchieven – Gwenny Dhaese)

Projectfiche: http://cdm.eu/project/desingel/

Comments are closed.