Home » Tentoonstellingen » WERF! Het erfgoed van bouwbedrijven

WERF! Het erfgoed van bouwbedrijven

In de Permekebibliotheek in Antwerpen loopt momenteel de tentoonstelling ‘WERF!’. De expo put uit de rijke collectie werffoto’s van het Architectuurarchief Provincie Antwerpen en biedt een unieke blik op de bouwwerven van bekende en minder bekende Antwerpse gebouwen uit de 20ste eeuw.

Van belangrijke bouw- en infrastructuurwerken zindert de naam van de architect of ingenieur vaak na. Nochtans hebben ook aannemers en bouwbedrijven een aanzienlijke invloed op de gebouwde omgeving. Om hun rol te benadrukken, zet het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven (CVAa) in op een inhaalbeweging voor het erfgoed van het bouwbedrijf. Hiermee wil CVAa historisch onderzoek naar de geschiedenis van Belgische bouwbedrijven stimuleren, het publiek bewust maken van de impact van bouwbedrijven en de bedrijven inspireren om zelf aan de slag te gaan met hun geschiedenis en erfgoed.

Het project rond de archieven van het bouwbedrijf kadert in de bredere werking van CVAa dat iedereen ondersteunt die te maken krijgt met erfgoed van ‘stoel tot stad’, zoals dat van architecten, vormgevers en bouwbedrijven. CVAa geeft advies over het beheren, ontsluiten en gebruiken van dit waardevolle erfgoed. Interessante archieven worden geregistreerd en indien nodig helpt CVAa zoeken naar een geschikte bewaarplaats. Door een nauwe samenwerking met het Vlaams Architectuurinstituut wordt dit erfgoed bovendien gekoppeld aan de huidige architectuurpraktijk.

Op 1 januari 2018 staat een belangrijke ontwikkeling op stapel. Samen met het Architectuurarchief Provincie Antwerpen zal het CVAa samensmelten tot het Architectuurarchief Vlaanderen en daarmee een architectuurcollectie uitbouwen op Vlaams niveau.

www.cvaa.be

Comments are closed.