Home » Uniek boek zet historische bedrijven in de kijker

Uniek boek zet historische bedrijven in de kijker

Samen met verschillende partners ging het expertisecentrum ETWIE de voorbije maanden op zoek naar bedrijven in Vlaanderen en Brussel die al meer dan een eeuw bestaan. De publicatie ‘Eeuwen ondernemen’ is het resultaat van deze zoektocht. In de fraai uitgegeven publicatie wordt de geschiedenis en het erfgoed van honderd historische bedrijven voorgesteld in woord en beeld: verrassende verhalen en anekdotes, gecombineerd met schitterend beeldmateriaal uit de oude doos.

Eeuwen ondernemen,
dat is niet alledaags!

Bedrijven die honderd kaarsjes of meer mogen uitblazen, zijn bijzonder. Vaak begonnen als een eenmanszaak of een kleine onderneming, zijn ze gegroeid en trotseerden ze een aantal grote maatschappelijke en economische uitdagingen. Ze wisten zich noodgedwongen aan te passen aan veranderende omstandigheden, of ze zorgden met innovaties voor een frisse wind in hun sector. Dankzij het rijke verleden van die bedrijven gaan achter de poorten van hun fabriekshallen en de deuren van hun kantoren interessante verhalen schuil.

In tegenstelling tot in Nederland bestond er voor Vlaanderen en Brussel nog geen lijst met ondernemingen die al meer dan honderd jaar actief zijn. Via onderzoek in diverse bronnen en databanken, en brede oproepen in het netwerk van partners, zoals werkgeversorganisatie Voka en organisaties uit de erfgoedsector, stelde ETWIE een lijst samen van meer dan 600 ondernemingen die al meer dan een eeuw bestaan.

Uit die lijst werd noodgedwongen een selectie gemaakt om tot de honderd portretten in dit boek te komen. Daarbij werd gestreefd naar een diverse geografische en inhoudelijke spreiding. De publicatie toont dan ook een staalkaart van de bedrijvigheid in Vlaanderen en Brussel: van familiebedrijven die lokaal verankerd zijn tot multinationals die wereldwijd meer dan 10.000 werknemers in dienst hebben.

Op vraag van ETWIE doken deze bedrijven de voorbije maanden in hun archieven. Hoe is het bedrijf ontstaan en welk parcours heeft het afgelegd? Zijn er nog sporen van dit verleden bewaard gebleven? Naast zijn eigen geschiedenis zet ieder bedrijf in het boek ook een bijzonder object in de kijker. Historische documenten, reclame, foto’s, maar ook oude machines, gereedschap, technieken of gebouwen: stuk voor stuk zijn het getuigen van de levensverhalen van de ondernemingen die in dit boek worden voorgesteld.

Met de nieuwe publicatie willen ETWIE en zijn partners het grote publiek laten kennismaken met de boeiende verhalen die schuilen achter de fabriekspoorten in Vlaanderen en Brussel. Tegelijk is het boek een oproep aan de bedrijfswereld en de overheid om in te zetten op dit erfgoed, als belangrijke getuige van eeuwen economische ontwikkelingen.

Het nieuwe boek past dan ook in een breder traject: de erfgoedpartners werken al sinds 2014 samen om het thema bedrijfserfgoed op de kaart te zetten. Zo werd op Voka Open Bedrijvendag 2017 al speciale aandacht besteed aan historische bedrijven. Vandaag wordt ook de website www.bedrijfserfgoed.be gelanceerd, een laagdrempelige portaalsite waarop bedrijven inspiratie vinden om aan de slag te gaan met hun erfgoed, en binnenkort wordt nog een brochure verspreid om bedrijven te sensibiliseren rond het thema.

Professor Peter Scholliers, hoogleraar sociaal-economische geschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel, is lovend over de initiatieven: “Het is cruciaal dat bedrijven meer aandacht hebben voor het eigen erfgoed. Dit is niet alleen belangrijk voor historisch onderzoek, maar vooral voor de identiteit van het bedrijf zelf.”

Het boek ‘Eeuwen ondernemen. 100 honderdjarige bedrijven vertellen hun verhaal’ verscheen bij Uitgeverij Snoeck. Het telt 240 pagina’s, met meer dan 350 illustraties (hardcover). ISBN: 9789461614124.


Inhoudstafel & preview

Benieuwd welke bedrijven aan bod komen in het boek?

Download hier de inhoudstafel (pdf).

Preview: download enkele pagina’s uit het boek (pdf)


Persbeelden


Presentatie persvoorstelling

De persvoorstelling van het boek vond op maandag 9 oktober 2017 plaats bij Maison Vervloet in Brussel.


Over ETWIE

ETWIE vzw is erkend door de Vlaamse overheid als expertisecentrum voor het technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed. In de eerste plaats houdt ETWIE zich bezig met de roerende en immateriële aspecten van dit erfgoed: het gaat dan bijvoorbeeld om gereedschap, instrumenten, toestellen en machines, maar ook om gebruiken, kennis en technieken. Duizenden mensen zijn begaan met dit erfgoed als vrijwilliger, in een museum, aan de universiteit… ETWIE wil al deze mensen samenbrengen, stimuleren en begeleiden. Dit gebeurt door een netwerk uit te bouwen, waarbij het delen van kennis en expertise centraal staat.

Meer info op www.etwie.be.


Meer info nodig?

– Robin Debo (0478/61.03.57)
– Joeri Januarius (0497/86.09.17)
– Tijl Vereenooghe (0486/91.88.15)

– E-mail: info@bedrijfserfgoed.be


Over Maison Vervloet

Maison Vervloet is een fabrikant van op maat vervaardigd beslag, voornamelijk exclusief deurbeslag. Het bedrijf werd in 1905 opgericht door Joseph Vervloet-Faes in Elsene. De firma heeft tegenwoordig zijn hoofdkantoor in Sint-Jans-Molenbeek en exporteert wereldwijd. Maison Vervloet bewaarde doorheen de jaren een collectie van 45.000 mallen en voorbeeldstukken, die nog steeds van grote waarde blijken voor onder meer de renovatie van historische interieurs en als inspiratie voor nieuwe stukken.

Meer info op www.vervloet.com.

Comments are closed.