Home » Inspiratie » Erfgoed als vertrekpunt voor productontwikkeling?

Erfgoed als vertrekpunt voor productontwikkeling?

Een bedrijf dat al lang bestaat, kan terugvallen op heel wat ervaring die doorheen de jaren opgebouwd werd. Ook het erfgoed van bedrijven is een onderdeel van die verzamelde kennis. Ga maar na, je zal er ongetwijfeld inspiratie vinden. Het succes van de hedendaagse Fiat 500 is grotendeels afhankelijk op de duidelijke design-knipoog en associatie met het origineel. De hippe Smeg koelkasten heeft met zijn jaren’50 design duidelijk ingespeeld op de vintage- en retrotrend.

  • Dox, al 5 generaties meubelfabrikant gespecialiseerd in projectinrichting, liet zich voor hun recente creatie inspireren door ontwerpschetsen van hun grootvader uit de jaren 50. Lees meer…
  • Liebaert weeft al 130 jaar elastisch textiel en in hun bedrijfsarchief hebben ze in dikke boeken staaltjes bijgehouden van alle patronen, weefsels en creaties die in al die jaren gemaakt zijn. Een ware schatkamer voor de (internationale) ontwerpers die naar het bedrijf afzakken om inspiratie op te doen en samen nieuwe producten te ontwikkelen. Lees meer…
  • Maison Vervloet heeft sinds 1905 een referenctiecollectie decoratief deurbeslag uitgebouwd van meer dan 45.000 stuks. Een schatkamer vol inspiratie om met enige regelmaat op terug te vallen voor nieuwe projecten. Lees meer…

Innovatie volgt meestal uit het verbeteren van reeds bestaande ideëen. Waarom niet eens achterom kijken naar concepten uit je verleden die je met de kennis van vandaag plots wél kan realiseren? Misschien heb je nog een blauwdruk van een machine die met de technologie van 50 jaar geleden onmogelijk te bouwen was, maar vandaag eigenlijk vlot gemaakt kan worden? Het principe van de gloeilamp werd ten slotte uitgevonden door Humphry Davy in het begin van de 19de eeuw, maar het duurde meer dan 80 jaar en verschillende pogingen van onderzoekers tot Edison een werkend model kon maken die mensen ook zouden kopen. En dan duurde het nog eens 40 jaar tot het elektriciteitsnetwerk voldoende alomtegenwoordig was dat huishoudens massaal elektrische verlichting installeerden. Om maar te zeggen, waar destijds de weg naar die specifieke innovatie scheen dood te lopen, ligt deze vandaag misschien weer open?

Comments are closed.