Home » Collectie decoratief beslag van Maison Vervloet

Collectie decoratief beslag van Maison Vervloet

Joseph Vervloet-Faes neemt in 1905 een ijzerwarenhandel over. Zo komt hij meteen in het bezit van een grote collectie deurknoppen en handgrepen.  Hij besluit zich verder te specialiseren in deurklinken, slotplaten, grendels en ander decoratief beslag op basis van vroege Franse en Vlaamse motieven.

In 1911 breidt hij zijn gebouw uit met een expositiezaal om er zijn groeiende collectie decoratief beslag uit te stallen. Jaar na jaar wordt de verzameling uitgebreid, onder meer met stuken in art nouveau, ontworpen door Victor Horta en Hector Guillemard. Zo bouwen hij en zijn opvolgers binnen Maison Vervloet een referentiecollectie uit met een enorm scala aan modellen en mallen in allerhande stijlen, van Lodewijk XIV en art deco tot hedendaagse designers. Ondertussen omvat de collectie zo’n 45 000 stukken.

De collectie speelt vandaag nog steeds een belangrijke rol voor het bedrijf. Restaurateurs zijn soms ook op zoek naar een unieke of zeer zeldzame mal om een stuk meubilair, interieur of schrijnwerk in zijn oude glorie te herstellen. Bovendien kunnen klanten er een enorme hoeveelheid voorbeelden zien en het is een ontuitputtelijke bron van inspiratie voor nieuwe ontwerpen.

Comments are closed.