Home » Nieuws » 125 jaar zinkindustrie in Balen

125 jaar zinkindustrie in Balen

In 1889 richtte Vieille Montagne een zinkfabriek op in de Kempense gemeente Balen. Naar aanleiding van het 125-jarig bestaan van de fabriek brachten enkele oud-werknemers heel wat informatie en foto’s over de Balense zinkindustrie samen op de website www.vmbalenwezel.be.

In Vlaanderen concentreerde de zinkindustrie zich in de Kempen, op de grens van Limburg en Antwerpen. Met name Overpelt, Balen en Lommel speelden een belangrijke rol. De zinkfabriek ‘Schulte en Co’ in Overpelt, opgericht in 1888, was het eerste grote industriĆ«le bedrijf in de regio. Een jaar later ging ook Vieille Montagne in Balen-Wezel van start, oorspronkelijk met een roosteenheid voor ontzwaveling, later uitgebreid tot een eigen productie van zink en talrijke nevenproducten.

De Balense zinkfabriek is ook gekend omwille van de grote staking in januari 1971, die recent nog verfilmd werd in ‘Groenten uit Balen’. De fabriek werd in het begin van de 21ste eeuw een onderdeel van Umicore en behoort sinds 2007, net als de fabriek in Overpelt, tot het internationale concern Nyrstar.

VM_walserij

Op www.vmbalenwezel.be vind je informatie over de geschiedenis van de Balense zinkindustrie, uitleg over de productieprocessen, enkele anekdotes uit het fabrieksleven en heel wat historisch beeldmateriaal. De nieuwe website volgt het concept van www.overpeltfabriek.be, de website die vorig jaar werd gelanceerd naar aanleiding van het 125-jarig bestaan van de zinkfabriek in Overpelt.

3 Responses so far.

 1. iOIXmv says:
  8900305 FLAMON- 80 FILM COATED TABLETS 80MG canada pharmacy sells levitra Changes in complex lipid cholesterol content and composition cause ERS induced apoptosis
 2. e-commerce says:
  Wow, superb weblog format! How lengthy have you ever been running a
  blog for? you made blogging glance easy. The entire glance of your
  site is excellent, as neatly as the content material!
  You can see similar here sklep internetowy
 3. FloydObemn says:
  mexican drugstore online: Online Pharmacies in Mexico – buying prescription drugs in mexico

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *