Home » Nieuws » Antwerpen telecomstad

Antwerpen telecomstad

In het kijkdepot van het Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen opende dit weekend de mini-expo ‘Antwerpen telecomstad’. De tentoonstelling focust op ATEA, een Antwerps telecommunicatiebedrijf van het eerste uur. Oud-medewerkers van ATEA en jongeren van ‘MAS in Jonge Handen’ bogen zich voor deze mini-expo samen over het verleden en het heden van de telefonie.

Na de uitvinding van de telefonie lonkte de Amerikaanse telecommunicatie-industrie al snel naar Europa. In Antwerpen werd in 1882 werd de ‘Bell Telephone Manufacturing Company’ opgericht, gemeenzaam ‘den Bell’ genoemd. Ongeveer tien jaar later volgde ATEA (Antwerp Telephone and Electric Works). Gedurende meer dan honderd jaar brachten beide bedrijven wereldwijd spitstechnologie aan de man. Op het hoogtepunt telde de sector zo’n 20.000 werknemers, maar door globalisering zijn beide bedrijven intussen zwaar afgeslankt en opgegaan in een groter geheel.

De mini-expo toont historische en meer recente telefoontoestellen, handbediende, analoge en elektronische telefooncentrales, telefonieonderdelen… De objecten zijn een gift van ‘De Vrienden van het ATEA-museum’. Deze ‘Vrienden’, een groep oud-medewerkers van ATEA, willen voorkomen dat de vruchten van hun harde werk en dat van hun collega’s voorgoed verloren zouden gaan. Ze vonden in het MAS de ideale partner om hun bedrijfscollectie te bewaren.

De jongerenwerking ‘MAS in jonge handen’ ging op zoek naar sporen van telecommunicatie vroeger én in het digitale heden, en speurde naar overblijfselen van ATEA in de stad. Het bedrijf produceerde immers ook parlofoons, verkeerslichten… (een voorproefje vind je op deze pagina).

Op de MAS-boulevard vind je ten slotte nog een oude telefooncel als ‘eye-catcher’.

De tentoonstelling ‘Antwerpen telecomstad’ loopt nog tot 8 februari 2015 in het kijkdepot van het MAS (Hanzestedenplaats, Antwerpen). De mini-expo is gratis toegankelijk. Meer info op www.mas.be.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *