Home » Varia » Authentieke winkelinterieurs in de schijnwerpers

Authentieke winkelinterieurs in de schijnwerpers

Authentieke winkelinterieurs zijn een zeldzaamheid geworden in Vlaanderen. Ze zijn alledaags erfgoed en maken deel uit van onze dagdagelijkse leefomgeving, maar ze zijn ook kwetsbaar en onderhevig aan de permanente stijl- en smaakevolutie. Bijna dagelijks moeten ze immers plaats ruimen voor een functionele, aan hedendaagse normen aangepaste inrichting, ondanks de grote erfgoedwaarde ervan. Niet alleen is de architectuur steeds bijzonder, ook herbergen deze winkels heel wat verhalen en herinneringen.

Historische winkelinterieurs zijn echter onderbelicht in Vlaanderen, niet omdat de erfgoedwaarde van deze interieurs ter discussie staat, maar wel omdat dit erfgoed op het kruispunt tussen roerend (het interieur) en onroerend (het winkelpand) erfgoed ligt, tussen twee bevoegde administraties en ministers. Ook de herbestemming van deze winkels en hun interieurs is geen eenvoudige zaak…

In het stadscentrum van Sint-Niklaas bevinden zich nog enkele pareltjes van goed bewaarde winkelinterieurs. Het stadsbestuur en Herita sloegen de handen in elkaar om deze interieur via exclusieve wandelingen in de schijnwerpers te zetten. Je vindt meer informatie over dit initiatief op www.herita.be.

winkelinterieurs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *