Home » Tentoonstellingen » VESPA, 70 years

VESPA, 70 years

De expo ‘VESPA, 70 years’ opent morgen in het Brusselse museum Autoworld haar deuren. Dit bekende en populaire Italiaanse scootermodel viert zijn 70ste verjaardag. Aan de hand van 100 bijzondere exemplaren wordt de geschiedenis van de scooter gereconstrueerd, te beginnen met de allereerste modellen en eindigend bij de meest recente. Hiervoor werkt het museum samen met talrijke privé-verzamelaars die enkele modellen uit hun collectie ter beschikking stellen.

vespa70

De Vespa ontstond in de schoot van de grote Italiaanse producent Piaggio & C. Spa. Opgericht in Genua rond 1884, bouwde het bedrijf onder andere spoorrijtuigen, motorboten en vliegtuigen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwde het bedrijf verschillende zware bommenwerpers, waaronder de P.108. Hierdoor werden de fabrieken van Piaggio & C. onder vuur genomen door geallieerde bommenwerpers. Bij het einde van de oorlog waren de fabrieken vrijwel met de grond gelijk gemaakt. Het naoorlogse Italië kreeg daarenboven nog een verbod om vliegtuigen te bouwen.

Piaggio besloot het over een andere boeg te gooien en liet zijn vliegtuigingenieurs een lichte, zuinige scooter ontwerpen. Deze mocht vrijwel geen onderhoud vereisen en moest zowel voor heren als dames bruikbaar zijn. In 1946 rolde de eerste Vespa uit de fabriek. Het model bleek een schot in de roos. Nog datzelfde jaar werden reeds 2181 Vespa’s besteld, waarna de verkoop jaar na jaar exponentieel groeide. Vandaag zijn er ruim 16 miljoen Vespa’s verkocht.

De tentoonstelling ‘Expo: VESPA, 70 years’ loopt van 26 maart tot 10 april, gevolgd door een ‘in the spotlight’ tot 24 april in Autoworld (Jubelpark 11, 1000 Brussel, België).

One Response so far.

  1. sklep online says:
    Wow, fantastic weblog structure! How long have
    you ever been running a blog for? you made running a blog look easy.
    The full look of your website is fantastic, let alone the content!
    You can see similar here ecommerce

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *