Home » Bedrijfsmuseum » Tabakfabriek N°253 toont sigarenproductie vroeger en nu

Tabakfabriek N°253 toont sigarenproductie vroeger en nu

Eind april opende in Handzame (Kortemark) het nieuwe bezoekerscentrum Tabakfabriek N°253, waar het verhaal van de fabriek en de rol van tabak en sigarenproductie in de omgeving verteld wordt. Het bezoekerscentrum is gelegen op de historische site van de fabriek. Je kan aanvullend ook een rondleiding boeken in de hedendaagse NEOS-sigarenfabriek, waar je zowel de traditionele als moderne productiemethodes leert kennen.

tabakfabriek_handzame

Rond 1900 stichtte Cyriel Vandenberghe in de Kronevoordestraat te Handzame een bloeiend familiebedrijf, aanvankelijk gespecialiseerd in pijp- en kauwtabak. De Eerste Wereldoorlog had dramatische gevolgen voor zijn jonge bedrijf, maar hij wist zich na de oorlogsjaren wonderwel te herstellen. Hij legde zich verder toe op de sigarenproductie en met nieuwe investeringen en nieuwe machines wist hij de tabakfabriek N°253 (later NEOS) telkens verder uit te bouwen.

In 1975 nam de sigarenfabrikant NV Vandermarliere (nu J. Cortes Cigars Company NV) de NEOS-sigarenfabriek over. Dit familiebedrijf werd in 1926 gesticht door Maurtis Vandermarliere. Vandaag is het bedrijf de grootste sigarenexporteur van België en produceert het jaarlijks 550 miljoen sigaren, waarvan een groot deel in de NEOS-sigarenfabriek in Handzame wordt gemaakt. Ze verdelen de merken J. Cortès, Neos, Fuego, Amigos en Nic.

Info & reservaties voor Tabaksfabriek N°253 via kortemark.be of via 051 56 61 08. Vzw De Sigaar organiseert er voor groepen ook workshops sigaren rollen.

2 Responses so far.

  1. website says:
    Wonderful work! That is the kind of info that are meant to be shared around the web.
    Disgrace on Google for not positioning this submit higher!

    Come on over and visit my website . Thank you =)

  2. FloydObemn says:
    mexico pharmacy: mexico pharmacy – mexico drug stores pharmacies

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *