Home » Een historisch overzicht van 150 jaar bouwpraktijk: het archief van aannemersbedrijf Blaton

Een historisch overzicht van 150 jaar bouwpraktijk: het archief van aannemersbedrijf Blaton

Archieven van aannemersbedrijven bevatten vaak een schat aan informatie over bouwprojecten en de concrete bouwpraktijk achter een architectuurontwerp. Bouwbedrijf Blaton bestaat al 150 jaar en was in die lange periode betrokken bij veel bekende bouwprojecten zoals de wereldtentoonstellingen met de paviljoenen. Het archief bevat onder andere stukken over de architecten Leon Stynen, Henry Van de Velde en Victor Bourgeois, die samen het Belgisch paviljoen voor de wereldtentoonstelling in New York ontwierpen. Maar ook Victor Horta is aanwezig in het archief met stukken over de Ravenstein-wijk en het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Deze namen zijn slechts een deel van de erfgoedschatten die het archief rijk is. In totaal beslaat het archief een periode van Belgische bouwproductie tussen 1895 en 1978.

De Brusselse archiefinstelling Archives d’Architecture moderne (AAM) verwierf in 2012 het archief van aannemersbedrijf Blaton. Die verwerving viel niet zomaar uit de lucht, het contact tussen AAM en Blaton dateert al van een paar jaar eerder. In 2008-2009 zocht AAM naar sponsors en in een meeting met Blaton bracht het bedrijf zelf de mogelijkheid naar voren om hun archieven bij AAM onder te brengen. Na een voorbereidingsfase van twee jaar, werd werd het archief in 2013 overgebracht naar AAM.

Geïnspireerd door het idee van de samenwerking met ADEB-VBA voor hun jubileum, komt AAM ook voor Blaton met een publicatie die eind 2017 zal verschijnen. Opnieuw wordt er nauw samengewerkt bij het bepalen van de inhoud en de zoektocht naar auteurs om te schrijven over het aannemersbedrijf.

Door zijn archief over te dragen aan een bewaarinstelling zorgt Blaton ervoor dat het erfgoed voor een groter publiek ontsloten kan worden. Het archief kan op die manier bijdragen aan een het grotere verhaal van de Belgische bouwgeschiedenis. Via de aankomende publicatie zal het publiek al mee kunnen genieten van waardevolle stukken uit het archief.

Wil je meer weten over erfgoed van bouwbedrijven? Neem dan een kijkje op de website van het CVAa

Comments are closed.