Home » Tentoonstellingen » Eyes Wide Open! 100 jaar Leica-fotografie

Eyes Wide Open! 100 jaar Leica-fotografie

In de Sint-Pietersabdij in Gent opende onlangs de tentoonstelling ‘Eyes Wide Open!’ Aan de hand van meer dan 350 vintage prints ontdek je er de rijke geschiedenis van 100 jaar Leica-fotografie.

Het eerste Leica-model – de merknaam was een samentrekking van de naam van de firma ‘Leitz’ en het woord ‘camera’ – werd ontwikkeld in maart 1914 door ingenieur en amateurfotograaf Oskar Barnack. Hij slaagde erin om beeldmotieven op een 35mm-film vast te leggen en gebruikte daarvoor een simpele truc: het filmrolletje in het Leica fototoestel verschoof horizontaal, waar dit in een conventioneel toestel verticaal gebeurde. Hierdoor kon hij het formaat van het negatief vergroten tot 24 x 36 mm. De Eerste Wereldoorlog zorgde ervoor dat hij het revolutionaire fototoestel pas in 1925 kon lanceren.

leica2

Vóór Leica konden de zware, lompe en statische fototoestellen slechts één foto per plaat maken en was fotografie eerder een enscenering van de werkelijkheid. De uitvinding van het 35mm-fototoestel stelde de fotografen in staat om de wereld te tonen zoals die er werkelijk uitzag. Met een Leica konden de fotografen hun studio verlaten om te ontdekken wat er zich op straat afspeelde. Fotograferen werd toegankelijk voor iedereen en begon deel uit te maken van het dagelijks leven. De tentoonstelling ‘Eyes Wide Open!’ schetst de snel evoluerende kijk op de wereld die dat voor gevolg heeft.

‘Eyes Wide Open!’ is in de eerste plaats een fototentoonstelling, maar je ziet er ook originele ontwerpschetsen van Oscar Barnack voor het Leica-toestel, tijdschriften, boeken, oude Leica-toestellen en filmrolletjes…

De tentoonstelling loopt nog tot 14 augustus in de Sint-Pietersabdij in Gent.

Lees meer over de geschiedenis van Leica op leica-camera.com

4 Responses so far.

 1. Sandrat says:
  This was both informative and hilarious! For further reading, check out: LEARN MORE. Any thoughts?
 2. Jodiet says:
  Fantastic article! Your perspective on this topic is truly insightful. For those looking to explore this further, I found an excellent resource that complements your points: READ MORE. I’m eager to hear what others think about this!
 3. Gillt says:
  This was such an interesting read! I chuckled a few times. For more laughs and insights, visit: DISCOVER HERE. Anyone else have thoughts on this?
 4. Katherinet says:
  I thoroughly enjoyed this article. The analysis was spot-on and left me wanting to learn more. Let’s discuss further. Click on my nickname for more engaging discussions.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *