Home » Varia » Gezocht: bewegend beeld vanop de werkvloer

Gezocht: bewegend beeld vanop de werkvloer

Om meer inzicht te krijgen in de werkomstandigheden in bedrijven van vroeger en nu, start het MIAT een zoektocht naar filmpjes vanop de werkvloer. Het kan zowel gaan om echte bedrijfsfilms die het reilen en zeilen van het bedrijf of de fabriek weergeven, als om amateurbeelden van collega’s op het werk.

Films vanop de werkvloer zijn relevant als historische bron. Ze geven een inkijk in fabrieken en bedrijven. Bewegende beelden van productieprocessen zorgen dat de kennis over de werking van oude machines en technieken niet verloren gaat. Filmfragmenten geven ook vaak de werksfeer weer. Ze vertellen over werkomstandigheden, regels en gewoontes in bedrijven. Ze leggen het dagdagelijkse vast, van werkkledij tot de inhoud van de lunchbox. Promotiefilmpjes onthullen hoe bedrijven publiciteit voeren.

In de huidige collectie van het MIAT zijn deze beelden schaars. Weinig andere musea verzamelen filmfragmenten vanop de werkvloer. Het MIAT wil deze belangrijke bronnen inventariseren en een selectie integreren in de vaste museumpresentatie in 2018. Film kan een belangrijke meerwaarde betekenen om het museumverhaal op een aantrekkelijke en levendige manier te vertellen.

Het MIAT lanceert nu dus een oproep naar zowel bedrijven als het grote publiek. Bedrijven kunnen zelf in het bezit zijn van deze films in hun archieven. Amateurbeelden van werknemers geven meer de werksfeer weer. Beide vullen elkaar aan. Het MIAT hoopt op die manier een zo goed mogelijk historisch beeld te kunnen schetsen van de werkomstandigheden in fabrieken en bedrijven.

Heb je filmpjes voor het MIAT of wil je meer weten over het project?
Neem dan contact op via miat.factory@stad.gent of 09/269.42.15.

2 Responses so far.

 1. Wow, amazing blog format! How lengthy have you been blogging for?
  you make blogging look easy. The full glance of your website is fantastic, as smartly as the content!
  You can see similar here najlepszy sklep
 2. Wow, amazing blog format! How lengthy have you been blogging
  for? you make blogging look easy. The full glance
  of your web site is great, let alone the content!
  You can see similar here sklep online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *