Home » Bedrijfsgeschiedenis » Het gemeentearchief als rijke bron voor lokale bedrijfsgeschiedenis

Het gemeentearchief als rijke bron voor lokale bedrijfsgeschiedenis

Eind vorig jaar organiseerde Heemkunde Vlaanderen een vormingsreeks over het gemeentearchief als bron voor lokale bedrijfsgeschiedenis. Lesgever Bart Sas, stadsarchivaris van Turnhout, verwerkte de inhoud van deze cursus nu in een bijdrage in Bladwijzer.

josvanpelt2

Voor heemkundigen en amateurhistorici is het bestuderen van een lokaal bedrijf of een lokale nijverheid bijzonder interessant. Vaak wordt echter uit het oog verloren hoe belangrijk het 19de- en 20ste-eeuws gemeentearchief wel is voor dat soort onderzoek.

Dit artikel geeft, naast een algemeen plan van aanpak, een overzicht van de heel diverse bronnen uit het gemeentelijk archief die gebruikt kunnen worden bij het schrijven van een lokale bedrijfsgeschiedenis: hinderlijke inrichtingen, belastingsregisters, bouwaanvragen, activiteitsattesten… De bijdrage sluit af met twee aanvullende informatiebronnen: interviews en beeldmateriaal.

Het artikel ‘Over hinderlijke inrichtingen en patentplichtigen. Het gemeentearchief als rijke bron voor lokale bedrijfsgeschiedenis’ is integraal te downloaden op www.heemkunde-vlaanderen.be.

2 Responses so far.

  1. Karine says:
    Hello my friend! I wish to say that this article is amazing,
    great written and include approximately all significant infos.
    I would like to see more posts like this .
  2. Tracyt says:
    Excellent article! The depth of analysis is impressive. For those wanting more information, I recommend this link: FIND OUT MORE. Keen to see what others think!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *