Home » Nieuws » Historische studie over zelfstandig ondernemen in Oost-Vlaanderen

Historische studie over zelfstandig ondernemen in Oost-Vlaanderen

België is een land van zelfstandigen en kmo’s, zo wordt vaak beweerd… Recente cijfers tonen aan dat bijna een kwart van de werkende bevolking in België actief is als zelfstandige. Het zelfstandig ondernemen is dus zonder twijfel hot in België en in Vlaanderen.

Iets minder actueel blijkt het historisch onderzoek over het zelfstandig ondernemen te zijn. Binnen de economische geschiedenis blijft de wereld van het kleinbedrijf, de zelfstandigen of familieondernemingen onderbelicht. Gebrek aan relevant en toegankelijke bronnenmateriaal is zeker een goede reden. Maar ook het niet-vertrouwd zijn van historici met dit thema speelt een belangrijke rol.

Erfgoedbank Land van Rode

Drankenhandelaar Canda in Landskouter (Erfgoedbank Land van Rode)

 

Zelfstandig ondernemen in Oost-Vlaanderen
“Ook in Oost-Vlaanderen vormen de zelfstandigen en de kmo’s een belangrijke tak in de economie”, aldus gedeputeerde Jozef Dauwe, bevoegd voor Erov (Economische Raad Oost-Vlaanderen) en middenstand én voor cultuur en erfgoed.”Niet minder dan 105 000 zelfstandigen zijn er aan de slag, goed voor 18% van de totale tewerkstelling in onze provincie.” (cijfers Sociaal-economische situatieschets, Erov, 2014).

Meer redenen had het Oost-Vlaamse provinciebestuur dan ook niet nodig om een vernieuwend onderzoek van KADOC-KU Leuven te steunen dat zich nadrukkelijk richt op de historische ontwikkeling van het zelfstandig ondernemen en de kmo in de provincie Oost-Vlaanderen. Op vraag van de Provincie werd het onderzoeksrapport verwerkt tot een publicatie met als titel: ‘Mijn zaak, uw zaak…onze zaak. Zelfstandig ondernemen in Oost-Vlaanderen’. Gedeputeerde Jozef Dauwe: “De publicatie blikt niet alleen terug. Ze inspireert ons ook om de Oost-Vlaamse middenstand, o.m. via de Economische Raad voor Oost-Vlaanderen, blijvend te ondersteunen en te stimuleren”.

KADOC is met het onderzoek niet aan zijn proefstuk toe. Reeds in 1991 werd dankzij het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen de tentoonstelling en publicatie ‘Voor eigen winkel. Honderd jaar middenstand en middenstandsbeweging in Oost-Vlaanderen’, gerealiseerd.

 

Zelfstandig ondernemen na Wereldoorlog II
Toch bleef de geschiedenis van de naoorlogse periode eerder stiefmoederlijk behandeld. In 2011 kwam hierin verandering. Het nieuwe onderzoek, uitgevoerd door Peter Heyrman en Sebastien Libens van het KADOC en met de samenwerking van UNIZO Oost-Vlaanderen, richt zich op de realiteit en het belang van het zelfstandig ondernemen, de wijze waarop deze bedrijfsleiders zich organiseerden, hun belangen verdedigden en het effect van dit alles op beleid en maatschappelijke positie. Bijzondere aandacht gaat uit naar de numerieke ontwikkeling van de zelfstandige ondernemers en de kmo. De Oost-Vlaamse context staat hierbij centraal, maar de ontwikkelingen in deze regio kunnen vanzelfsprekend louter worden begrepen en comparatief geëvalueerd, wanneer tegelijkertijd ook een breder, Vlaams en Belgisch perspectief gehanteerd wordt.

2 Responses so far.

  1. Букмекерская контора 1xBet является одной из самых известных на рынке. 1xbet зеркало на сегодня Огромный выбор событий из мира спорта и киберспорта, множество открытых линий, высочайшие коэффициенты. Также, БК имеет обширный функционал и немногие дает возможность совершать ставки по уникальным промокодам. Используя их, вы можете получить настоящие деньги, не внося абсолютно никаких средств. Фантастика? – Нет, Реальность Узнать актуальный промокод вы можете прямо сейчас, однако использовать его необходимо в соответствии с условиями и инструкциями, которые приведены ниже.
  2. Nervogen Pro says:
    Nervogen Pro is a dietary formula that contains 100% natural ingredients. The powerful blend of ingredients claims to support a healthy nervous system. Each capsule includes herbs and antioxidants that protect the nerve against damage and nourishes the nerves with the required nutrients. Order Your Nervogen Pro™ Now!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *