Home » Bedrijfsarchieven » Rijksarchief ontsluit archief Umicore

Rijksarchief ontsluit archief Umicore

Het Rijksarchief heeft het bedrijfsarchief van Umicore geïnventariseerd en ontsloten voor onderzoek. Het Umicore-archief is een belangrijke bron voor de studie van de geschiedenis van talrijke Belgische en buitenlandse ondernemingen, vooral uit de sector van de non-ferrometalen.

Het archief van Umicore werd in 2008 overgedragen aan het Rijksarchief. Ondanks het fragmentarische karakter van het archiefbestand, dat zo’n 57 strekkende meter omvat, biedt het een ruime inkijk in de geschiedenis van de non-ferronijverheid. Het archief beslaat de periode 1848 – 2002, maar slechts een tiental documenten gaan geheel of gedeeltelijk over de jaren vóór 1900.

Foto: © Umicore

Foto: © Umicore

Het archiefbestand bestaat uit drie duidelijk onderscheiden reeksen. De eerste reeks omvat het archief van Umicore en de vennootschappen waaruit de onderneming is ontstaan of die ze zelf in de loop van haar bestaan heeft overgenomen (Société des Mines et Fonderies de Zinc de la Vieille-Montagne, Ateliers de Constructions Électriques de Charleroi (ACEC), Union Minière, Société Générale des Minerais…).

Een tweede deel van de inventaris beschrijft archief van zeven dochterondernemingen van de groep Umicore, en de derde reeks bestaat uit een unieke verzameling jaarverslagen van aanverwane ondernemingen en documentatie over verschillende bedrijven uit de sector.

Lees meer over het Umicore-archief op www.arch.be. Het Rijksarchief publiceerde recent ook twee inventarissen van het archief van Union Minière.

One Response so far.

  1. FloydObemn says:
    mexican border pharmacies shipping to usa: cheapest mexico drugs – mexico pharmacies prescription drugs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *