Home » Publicatie: ‘Eeuwen Ondernemen’

Publicatie: ‘Eeuwen Ondernemen’

Bedrijven die honderd kaarsjes of meer mogen uitblazen, zijn bijzonder.

Vaak begonnen als een eenmanszaak of een kleine onderneming, zijn ze gegroeid en trotseerden ze een aantal grote maatschappelijke en economische uitdagingen uit de afgelopen eeuw, zoals de wereldoorlogen, economische en financiële crises, de-industrialisatie en toenemende globalisering. Hun lange levensduur overstijgt ruim de gemiddelde levensloop van grote ondernemingen, die vandaag ergens tussen de de veertig en de vijftig jaar ligt.

Eeuwen ondernemen, dat is dus niet alledaags.

Dankzij het rijke verleden van die bedrijven gaan achter de poorten van hun fabriekshallen en de deuren van hun kantoren interessante verhalen schuil. Meer dan zeshonderd bedrijven zijn vandaag al langer dan een eeuw actief in Vlaanderen en Brussel. In Eeuwen ondernemen duiken honderd van die bedrijven in hun archieven en stellen ze hun geschiedenis voor in woord en beeld: verrassende verhalen en anekdotes, gecombineerd met schitterend beeldmateriaal uit de oude doos.

Bekende en minder bekende spelers in de meest uiteenlopende sectoren hebben de afgelopen honderd jaar hun stempel gedrukt op de lokale, nationale en internationale economie, het leven van hun werknemers en de omgeving. Noodgedwongen wisten ze zich aan te passen aan veranderende omstandigheden, of zorgden ze met innovaties voor een frisse wind in hun sector. Van familiebedrijven die lokaal verankerd zijn tot multinationals die meer dan 10.000 werknemers wereldwijd in dienst hebben: Vlaanderen behoort zonder meer tot een van de meest ondernemende regio’s ter wereld.

Hoe is het bedrijf ontstaan en welk parcours heeft het afgelegd? Zijn er nog sporen van dit verleden bewaard gebleven? Historische documenten, reclame, foto’s, maar ook oude machines, gereedschap, technieken of gebouwen: stuk voor stuk zijn het getuigen van de levensverhalen van de ondernemingen die in dit boek worden voorgesteld.

Het boek ‘Eeuwen ondernemen – 100 honderdjarige bedrijven vertellen hun verhaal’ is een initiatief van het expertisecentrum ETWIE in samenwerking met Uitgeverij Snoeck. Het boek telt 240 pagina’s. Meer informatie op de website van de uitgeverij Snoeck.

 

One Response so far.

  1. check my site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *